2010. november 3., szerda

Wu Wei


Mind a taiji, mind a yin és yang csakis megfeleltetések útján értelmezhető.  Ezt az értelmezést segíti a wu wei, a nem-cselekvés elve. 
A nem-cselekvés nem az elkötelezettségmentes semmittevést jelenti, hanem azt, hogy a természet bennünk megjelenő aktivitását éljük át. Mivel a kínaiak a valóságot ciklikus természetű, szakadatlan mozgásként értelmezték, hogy struktúrát teremtsenek, hogy megszabják a változás ciklusainak korlátait, vezették be a yin és yang fogalmát. 
Amint a yang elérte a tetőpontját, visszavonul a yin javára, amint a yin elérte a tetőpontját, visszavonul a yang javára. Fritjof Capra: Az áradat megfordulása
Csakis úgy vagyunk képesek észlelni a természetes rendet, ha egyek vagyunk vele, nem manipuláljuk azt. Minél inkább sikerül megvalósítani a wu weit, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy a yin és yang folytonos változása nem akadálya lesz életünknek, hanem alapja annak a harmóniának, mely segít abban, hogy a tudatunkban tisztán jelenjenek meg a dolgok, úgy, ahogy azok valójában vannak. A wu wei, a nem-cselekvés, bár tartalma érzékelhetőbben kifejezhető erő nélküli cselekvésként megfogalmazva, a taoizmus legfinomabb tanításaként jelenik meg a taijiquanban. A folytonos áramlás maga az átélhető valóság. Nem erők hatása, hanem a természetes rend.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése