2011. június 2., csütörtök

A taijiquan 10 alapelve 5.



Engedd le a vállad, lógasd a könyököt.



A vállak és a könyökök leengedése elősegíti az ellazulást és a Qinek a kézfejekbe történő eljutását, vagyis azt, hogy a Jint keresztülfűzzük deréktól a kézfejig. Így működik egységes egészként a testünk.
Ellenkező esetben a Jin megtörik. A könyökök és a vállak leengedésével pedig lezárjuk a főbb üregeket, mint például a hónaljakat. Ebben a helyzetben semlegesíteni tudjuk a támadásokat, mert olyan, mintha egy védőburokban lennénk, amelynek segítségével könnyedén el tudjuk kerülni vagy eltéríteni a taámadást.

Dr. Yang Jwing-Ming: A legendás mesterek Taiji-titkai



A vállak lesüllyesztése azt jelenti, hogy ellazítjuk, megnyitjuk és lefelé lógatjuk azt. Ha nem tudjuk ellazítani, a vállak felemelkednek, és a chi ennek megfelelően felfelé áramlik, erőtlenné téve az egész testet. A könyök leejtése azt jelenti, hogy lefelé süllyesztjük. Ha megemeljük a könyököt, a vállak nem tudnak lesüllyedni. Ha így próbálunk ellökni valakit, nem leszünk sikeresek. Olyan ez, mint a külső stílusok* energiája.

*Az olyan külső stílusok, mint a Shaolin, az energiát a test egy részéből származtatják, és nem a Tai Chi „egész-test” módszerét követik.





A „leengedett vállak" azt jelenti, hogy a vállak lazák, saját súlyuk húzza
lefelé. Ha a vállak nincsenek lazán leengedve, felhúzódnak. Ennek megfelelően
a Chi is felemelkedik, és így az egész test sem jut erőhöz (csak egy
része). A „lógó könyök" azt jelenti, hogy a könyök laza. Ha az ember nem
távolabbról (azaz könyökből) lazítja el a vállait, akkor az erő elakad a
vállak környékén. Ez hozzá nem értésre vall.

Havasi András: Gyakorlati Tai Chi Chuan és Chi Kung

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése