2012. október 7., vasárnap

Qigong / Csikung 4.


A görög mitológiában van egy ichor nevű anyag, mely az istenek ereiben folyva, vérüket különlegessé teszi. A kínai hiedelem szerint azokon az energiákon kívül, amelyeket a nyugati tudomány felderített az emberi testben, van még egy energia, ezt hívják Csínek. Általában belső energiának fordítják, és a Csi Kung ennek a belső energiának a művelését jelenti.

A Csi kung tanulmányozása messze visszanyúlik a Taj Csi formák eredetén túlra. Ide tartozik bizonyos állások felvétele, a légzés szabályozása és a koncentráció. Egyes szakértők szerint a Csi Kung gyakorlása vagy négyezer évvel, a Jao-korszakig vezethető vissza. A Tavasz és ősz évkönyvekben az áll, hogy olyan emberek, akik nyirkos, nedves körülmények közt élnek, amely a szellem és a véráram stagnálásához vezet, jól teszik, ha bizonyos légzőgyakorlatokat végeznek, és egy táncfélét művelnek. Az i.e. 770-222 közötti időszakban, a Hadakozó fejedelemségek korszakában a következőket írták:

„Ha szándékkal lélegzel be és lélegzel ki, ez segít, hogy megszabadulj az elhasznált levegőtől és friss levegőhöz juss. Hosszabb lesz az életed, ha úgy mozogsz, mint egy medve, úgy nyújtózkodsz, mint egy madár.”

Paul Crompton: TAJ CSI

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése