2012. október 3., szerda

Qigong / Csikung 1.








A Liang-dinasztia idejében (502-557) a császár meghívott egy buddhista szerzetest, név szerint, Da Mo-t (Bodhidharmát), aki korábban indiai herceg volt, hogy prédikáljon a buddhizmusról Kínában. A császár tetszését nem nyerte el Da Mo buddhista elmélete, ezért a szerzetes visszavonult a Shaolin-kolostorba.
Amikor Da Mo megérkezett, a papokat igen gyenge fizikai és egészségi állapotban találta, így elvonult, hogy eltűnődhessen a problémán. 

Kilenc évnyi magány után ismét felbukkant, és két értekezést írt: Yi Jin Jing (Az izmok és az inak átalakításának könyve) és a Xi Sui Jing (A csont- és az agyvelő tisztításának könyve). Az előbbi megtanította a papokat arra, hogyan őrizzék meg egészségüket, és erősítsék meg fizikai testüket. Az utóbbi pedig arra oktatta őket, hogy miként használhatják a Qi-t velejük megtisztítására, valamint vérük és immunrendszerük megerősítésére, csakúgy, mint az agy energiával való feltöltésére és a megvilágosodás elérésére.  Mivel a Velőtisztítás nehezebben érthető és gyakorolható volt, az oktatási módszereket titokban adták tovább minden generáció egyes kiválasztottjainak.
Miután a papok alkalmazták az izom-ín átalakító gyakorlatokat, rájöttek, hogy nem csak egészségi állapotukban történt javulás, hanem fizikai erejük is megnövekedett. Amikor ezt a gyakorlatot beépítették a harcművészeti formákba, jelentősen megnőtt technikáik hatékonysága. Emellett a Qigong harci tréning mellett a Shaolin papok létrehozták a Gongfu öt állat stílusát, amely a különböző állatok harcmodorát imitálta. A tigris, a leopárd, a sárkány, a kígyó és a daru az utánzott állatok.

Dr. Yang Jwing-Ming: A kínai qigong gyökere






A képek fellelési helye: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése